ابزار شخصی
اینجا هستید: خانه » تفسیر قرآن کریم » تفسیر انفسی و سوره النصر
عملیات مدرک

تفسیر انفسی و سوره النصر

(۱ جلسه؛ ۱٫۵ ساعت) شرح معنای "تفسیر انفسی" و تفسیر سوره شریفه النصر

در این سخنرانی دکتر سلیمان پناه معنای "تفسیر انفسی" را شرح  داده و سپس سوره شریفه النصر را بر این مبنا تفسیر می نماید.


جلسه تمامی سخنرانی جزوات گزیده ها
1
MP3 1:28 PDF MP3

 

برگزیده های سخنرانی

  • این قصه موسی و فروعون که می شنویم؛ ابراهیم و نمرود که می شنویم و قصه خلقت آدم که می شنویم؛ اینها قصه نیست که حضرت آدم چگونه خلق شد؛ قصه هست که شما چگونه خلق شدید و شما چه جور آدمی و چه جور موجودی هستید. فرعون و موسی مال هزاران سال پیش نیست. این فرعون و موسی را  در خود انسان بایست  پیدا کرد و جستجوهم کرد. آن حوادث تاریخی و آن وقایع هم به جای خودش محفوظ و درست و صد در صد حقیقی و اتفاق افتاده و واقع شده اما برای ما امروز چه معنایی دارد آن بحثش مهم است.
  • قبل از آن اهمیت تدبر در قرآن را خاطر نشان می سازم خدمتتان. خدای متعال ما را به خاطر عدم تدبر در قرآن کریم توبیخ فرموده است. "افلا یتدبرون القرآن ام علی قلوب اقفالها". آیا در قرآن تدبر نمی کنید؟ تدبر یعنی فکر عمیق نمی کنید؟ یا بر قلبها قفلهایش است یعنی قفلهایی مناسب قلبها قفل زده است. چه است که شما در قرآن تدبر نمی کنید؟ چرا در قرآن تدبر نمی کنید؟ قفل بر قلبهایتان است؟ این سوالی است که خداوند از ما کرده. یک حدیثی هم از پیامبراکرم  روایت شده است که خیلی مناسب حال ماست چون الان بلافاصله از ماه مبارک رمضان آمده ایم بیرون. حدیث را خدمتتان می خوانم. "سیأتی زمان علی امتی لا یعرفون العلماء الا بثوب حسن". زمانی برای امت من پیش بیاید که علما شناخته نمی شوند مگر با لباس زیبا. یعنی عالم بودن نشانش لباس زیبا داشتن است. دیدید یک نفر می خواهد برود کنفرانس یا ورکشاپی مثلا کراوات را زدی؛ لباس را درست پوشیدی؛ ایمپرسشون کن اینها اونها، فقط نشانه عالم بودن ظاهر است شیک بودن است. حضرت فرمودند زمانی بر امت من می رسد که علما شناخته نمی شوند؛ یعنی کسی را عالم نمی دانند مگر فقط با لباس زیبا. "و لا یعرفون القرآن الا بصوت الحسن" و قرآن را چیزی نمی دانند مگر صوت زیبا. " و لا یعبدون الله الا فی شهر الرمضان" و خدا را عبادت نمی کنند مگر در ماه رمضان. " فاذا کان کذلک سلط الله علیهم سلطانا لا علم له و لا حلم له و لا رحم له" اگر چنین شد خدا بر آنها سلطانی را حاکم می سازد، که نه علمی دارد و نه حلمی دارد و نه رحمی دارد. یعنی بی معرفت هست. عجول و گستاخ و متجاوز است و بی محبت و بی رحمت هم هست. این نتیجه چیست؟ نتیجه اینکه عالم را با لباس شناختن؛ قرآن را با صوت شناختن و قبول داشتن و خدا را در ماه رمضان فقط پرستیدن است.
  • کلام خداست و روح انگیز است. تو را زنده می کند و برای همین دنبال یک چیزهای کوچولو نباش در این قرآن. در این قرآن دنبال هدفهای بزرگ باش نه دنبال اینکه یک غصه کوچولو را خاموش کنی حالا غم دارم بخورم غم برطرف شود یک غم کوچولو. دنبال این باش از این قرآن به لقاءالله برسی؛ به سلوکی دست بزنی که رسوال الله دست زد و اولیاء او دست زدند.  
  • معانی قرآن برای افراد درجات مختلفی از معناست و هرچه عمیق تر بفهمد کسی معنای قرآن را خوب این چنین شخصی با کسی که هنوز در بند ظواهر قرآن است خیلی حالش فرق می کند. کسی که هنوز در قرائت و تجوید و معنای لغت و اینها خوب آن هم درست است به جای خودش، ولی چنین شخصی با کسی که به عمق قرآن رسیده قابل مقایسه نیست. همه اینها برای این بود که تشویق کرده باشم خودم را و شما را به اینکه وقت روی قرآن بگذاریم و تدبر در قرآن کنیم. عرض کردم که یک روزی بشود که بگوییم هر لحظه ای که بدون قرآن سپری کردیم، قرآن نخواندیم، بر باطل بود؛ فانی شد. این راه نجات بشریت است. این راه نجات حداقل خود ماست ان شاء الله. هر چه وقت بگذارید روی قرآن کم گذاشتید. هر چه بگذارید البته با تدبر. عرض کردم این سرسری خواندن کاری را حل نمی کند؛ اگر قرار بود حل کند، حل کرده بود تا حالا.     
Copyright 2007, by the Contributing Authors. Cite/attribute Resource. mehrdad. (2007, June 07). تفسیر انفسی و سوره النصر. Retrieved November 29, 2020, from Awwal.org: Irfan and Islamic Mysticism Web site: http://plone.awwal.org/home/holy-quran-fa/sura-nasr. All Rights Reserved.